Otázky a odpovědi

1. Trvanlivost jahod, bobulovin a fíků

Upozornění: Ovoce a zelenina jsou ze své povahy zbožím podléhající rychle zkáze. Zejména ovoce typu jahody, bobuloviny a fíky, je tedy nutné brzy spotřebovat. Ideálně ještě týž den, kdy je koupíte. Pro prodloužení doby trvanlivosti je ideální skladovat je v lednici rozsypané v jedné vrstvě na savém papíru (např. ubrousku).
I tak by se tyto produkty měly spotřebovat do 1-2 dnů. Jsou plné vody a podléhají brzo zkáze a plísním. Toto je obecná poučka. Samozřejmě, jsou odrůdy, které
v lednici vydrží kupodivu až týden, ale příliš bychom na to nespoléhali. Oproti tomu existují zase odrůdy, které vydrží sotva půl dne. Trvanlivost je dána i aktuálními podmínkami, jako je např. vlhkost vzduchu. Pokud jsou zrovna deštivé nebo tropické dny, nelze předpokládat, že vám jahody vydrží 2 dny. Častým problémem ve vedrech je i to, že se zboží zapaří v sáčku ve vyhřátém autě. Když potom dáte v takovém stavu ovoce do lednice, opravdu nevydrží v super kondici do dalšího dne. Vesměs je to lidem jasné, ale opravdu se občas najdou jedinci, kteří to nechápou. Ehm. Prosím, berte na vědomí, že i přes naši velkou pečlivost a všemožné snahy zabránit tomu, se může stát, že ve vaničce najdete pár kusů nahnilého, pomačkaného či jinak vadného ovoce. Je to přirozené. Pořád se jedná o přírodní produkt s minimem chemie a není v našich silách tomu úplně zabránit. Vybíráme pro vás kvalitní čerstvé ovoce a ručně vše přebíráme několikrát denně. Taktéž při nákupu ke konci otevírací doby může být zboží v nepatrně horší kvalitě, i když ráno bylo naprosto dokonalé a bezvadné. To je naprosto přirozené. Nebo snad máte zkušenost, že rohlíky jsou před zavíračkou čerstvé a křupavé? :) Není to tak, že bychom to dělali schválně. Samozřejmě, pokud se to stane v míře větší, než je obvyklé, tak při příštím nákupu vám zboží nahradíme, pokud  nám o tom řeknete. S tím není u nás problém. :)

2. Jaký je původ zboží?

Narovinu. Dlouhé roky jsme se specializovali výhradně na prodej moravských a českých kvalitních produktů. Měli jsme sezónní a poměrně široký sortiment. Moc podobných stánků tady v okolí Brna nebylo, pokud nepočítáme pěstitele, kteří si např. jahody sami vypěstovali a poté i na trhu párkrát do týdne prodali. Bylo to pro ně čím dál náročnější s tím, jak stárli, a jak ubývala kvalitní pracovní síla. Taky ceny všeho se zvedaly a oni, zvyklí prodávat vše za korunu, trh neustáli. Skončili s tím. Takových lidí máme v živé paměti desítky!!! My osobně jsme odebírali zboží od menších farmářů z Velkých Bílovic, Velkých Pavlovic, Hustopečí, Podivína atp. a poměrně velkou část produkce jsme si také sami vypěstovali. Obor ovoce a zelenina je ale velmi vrtkavý a náročný. Jeden rok je moc sucho, druhý rok zase samé deště, krupobití, tornáda. Jeden rok je velká poptávka po květáku, aby druhý rok pěstitelům skoro všechen zbyl a oni ho byli nuceni zaorat. Marná práce. Žádný zisk. Mnoho starých pěstitelů v ČR to vzdalo. a mladí se do tohoto oboru zrovna nehrnou. Nyní tedy není ani moc od koho odebírat. Často i kvalita pokulhává. Ano. Jsou u nás i machři, např. pěstitelé chřestu nebo cherry rajčátek. Ti mají ve výsledku TOP produkt. Ale často, co je prémiové kvality, to se vyváží, protože pěstitelé vědí, že kdyby spoléhali jen na Český trh, tak se neuživí. Prostě ať se nám to líbí, nebo ne, není u nás zatím tak velká poptávka po kvalitním zboží. Samozřejmě, fajnšmekři se najdou, my jsme jedni z nich, a pro ty jsme tu my! :) Za ta léta jsme také trochu přehodnotili pohled na věc, protože jsme zjistili, že nezáleží ani tak na původu zboží, jako na celkové kvalitě. Stejně jako můžete mít nekvalitní polskou jahodu, která se vám rozteče dříve, než dojdete domů, existují i polské jahody v tak suprové kvalitě, že byste koukali! A v Česku a Polsku nezůstanou... :) To stejné může být například i s českou jahodou. Dávno neplatí, že česká jahoda = nejlepší jahoda. České jahody bohužel často napadají choroby a plísně a i když jsme kolikrát přivezli jahodu přímo z pole, nezřídka se stávalo, že již po pár hodinách byla v nevalné kvalitě. Přitom v nákupu stála hodně peněz. A zákazníci to dávají za vinu nám. Nynější situace je taková, že osobně se vždy budeme snažit podporovat naše zemědělce, ale ne za každou cenu. Jednoduše řečeno, pokud jsme v situaci, kdy si můžeme vybrat mezi meruňkou malou moravskou, která moc nevydrží a kterou zákazníci pro její vzhled stejně nekoupí, a velkou šťavnatou sladkou sicilskou meruňkou, která vydrží déle, tak sáhneme po druhé možnosti. I když je to dražší možnost... A tak je to u všeho.

3. Kde nás najdete?

Náš barevný stánek můžete navštívit každý den od pondělí do neděle v čase 09:00 - 21:00 h a to včetně svátků, vyjma svátky, kdy je uzavření provozovny stanovené zákonem. Prodáváme v OC Olympia Brno. Nacházíme se na stabilním místě uvnitř, hned naproti obchodu Uncle Sam, Profimed a restaurace Sushi Noodles. Nedaleko je hlavní vchod do obchodu KIKA.

4. Jak je to se závozem bedýnek?

Bedýnky, ale i jednotlivý sortiment rozváží denně po Brně firma WOLT. Jiná města po celé Jižní Moravě zavážíme zákazníkům po domluvě vlastními vozy. Můžete zvolit bedýnku ovocnou/zeleninovou/mix a nebo bedýnku tzv. na míru, kdy si řeknete, co v bedýnce chcete a v jaké hodnotě. Klidně jen jeden druh, pokud chcete např. dělat džem či zavařovat okurky... :) S námi se lze domluvit. Upozorňujeme, že bedýnky zavážíme od hodnoty 1500 Kč ZDARMA. Pokud chcete bedýnku v nižší hodnotě, domluvte se prosím s více lidmi. Objednávat můžete celý týden na č. 775 097 540.

5. Potraviny, které nepatří do lednice

Některé potraviny, ač to máme zažité, by do lednice neměly vůbec přijít. Přestože jsou v chladu, rychle mizí jejich kondice. Mezi takové druhy patří např. cibule, česnek, okurky, jablka, hrušky, banány, zázvor, dýně, lilek, rajčata, papriky....

6. Mýt či nemýt?

Často se nás lidé ptají, zda produkty, které prodáváme, jsou už umyté. Zajímavá představa, že bychom před prodejem všechno umývali. Ty stovky kilogramů zboží... To je naprosto nereálné, zvlášť když vezmeme v potaz, že omyté ovoce a zelenina rychleji podléhá zkáze. Takže ne. Nic neumýváme. Vyjma ovoce, které si můžete koupit v mističce u nás na stánku a které je určeno k okamžité konzumaci. Zboží, které si od nás koupíte, je tedy třeba doma omýt. Ale až bezprostředně před konzumací. 

7. Jak ovoce, zeleninu a houby uchovávat?

Ideální je ihned po příchodu domů zboží vybalit z igelitového pytlíku a volně uložit do lednice, do temného sklepa, do špajzu či na kuchyňskou linku. Podle konkrétního druhu. Houby je nutné ihned zpracovat, aby se nezapařily či aby je nenapadli škůdci. Obecně lišky vydrží v lednici až týden, hřiby jsou náchylnější.

8. Uchovávání bylinek

Ideální je řezané bylinky po příchodu domů omýt studenou vodou, nechat okapat a poté dát do plastové krabičky vyložené ubrouskem a uzavřít víkem. S tímto máme skvělé zkušenosti. Takto jsou bylinky připravené ihned k použití, máte je vždy po ruce a vydrží až 2 týdny. Další možností je bylinky vložit do sklenky se studenou vodou a ponechat je na kuchyňské lince. Dalším oblíbeným způsobem je bylinky umýt, nakrájet a uchovávat v mrazáku (petrželka, koriandr, pažitka). Některé bylinky zase raději sušíme (levandule, majoránka, oregano, tymián, šalvěj).

9. Skladování rajčat

Ač lidé běžně uchovávají rajčata a cherry rajčátka v lednici, není to vůbec dobrá volba. Rajčata nejsou uzpůsobena pro nějaké dlouhodobé skladování. Pokud jich tedy máte přebytek, raději je zpracujte. Udělejte si domácí kečup, pyré, lečo, rajčata ve vlastní šťávě nebo třeba rajčatovou polévku nebo omáčku, kterou následně můžete také zamrazit. Abyste zachovali lahodnou chuť rajčat, teplota jejich skladování by neměla přesáhnout 10 °C, protože právě v lednici ztrácí svou pověstnou chuť a vůni. Mohou se stát mdlými a moučnými. Chlad také brání jejich dozrávání.

10. Je vše, co prodáváte bio?

Také zajímavá otázka a možná vás překvapí odpověď! :) Z toho, co jsme vypozorovali, tak lidé se ohledně tohoto dělí na 3 tábory. Na lidi, kteří až fanaticky chtějí mít vše bio, a když něco bio nemáte, tak se naštvou. Na lidi, kteří když se pochlubíte, že máte něco v nabídce bio a nadšeně jim to nabídnete, tak vám nadají, že jste lháři/zloději/podvodníci a že na to nevěří, že to je naprostá blbost, že je to předražený a rychle utečou. A na lidi, kteří k tomu přistupují tak nějak střídmě a nebo jim to je až jedno. V naší nabídce najdete jak bio produkty, tak produkty pěstované s minimem chemie, protože je to v tom konkrétním případě menší zlo. Co myslíte, že si běžný člověk vybere raději - luxusní velké třešně, které jsou trochu postříkané? Nebo třešně, které jsou plné červíků? Já (Andrea) třeba volím možnost A), ač chemii se obecně vyhýbám obloukem. Tady jde většinou u lidí veškerá askeze stranou. Na mě si s červíkovou módou nepřijdete! O některých produktech 100% víme, že jsou bio, u některých to bohužel nemáme jak zjistit. Častokrát je to i tak, že farmy ani nikde neavizují, že jejich produkty jsou bez chemie a my se to třeba náhodou po letech dozvíme. Takže tak.